Massatornien huojuminen kuriin

Massatorneja ja erilaisia säiliöitä on lukuisilla teollisuuslaitoksilla ja energialaitoksilla ympäri Suomea. Säiliöissä on kulloinkin prosessissa tarvittavaa massaa varastoituna käyttöä varten. Yksi torni saattaa pitää sisällään tuhansia tonneja raaka-ainetta, joten on selvää, että torneilla on tärkeä tehtävä osana prosessia. Kun kyseessä on korkea torni tai säiliö, on matalataajuinen värähtely mahdollisesti vaarallinen ilmiö tornin rakenteen, kiinnityksen ja perustuksen kestävyyden kannalta. Huojuntaa saattaa ilmetä tilanteissa, jossa säiliön massa liikkuu epätasaisesti tai ulkopuolinen tekijä, kuten kuljetin heiluttaa säiliötä. Tietyllä taajuudella tapahtuessaan, värähtely voi voimistua tornissa huomattavan suureksi ja ilmiö muuttuu vaaralliseksi. Huojuntaa hillitsemään on ensiarvoisen tärkeää jo suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon tarpeeksi vahva rakenne, sekä perustusten toteutustapa. Hyvin suunniteltu, rakennettu ja ylläpidetty säiliö on turvallinen käyttää jopa vuosikymmeniä.

Massan sekoittajien moottorit, kuljettimet ja muut laitteet ovat usein kunnonvalvonnan piirissä ja niiden kuntoa tarkkaillaan aktiivisesti. Säiliöiden liikkeet ovat usein jääneet piiloon valvomolta mittalaitteen puuttuessa. Ideaalissa tilanteessa tornin tulisi olla 24/7 valvonnassa ja hälytysten tulla mahdollisimman nopeasti valvomoon. Mittaukseen asettaa haasteita säiliöiden erilaiset värähtelyominaisuudet. Tähän vaikuttavat säiliön koko, muoto, massan laatu, täyttöaste, tuulikuorma ja lukuisat muut asiat. Näin ollen, toimivaa joka paikan standardiratkaisua säiliöiden valvontaan on vaikea löytää.

Aloita valvonta helposti

Massasäiliön huojunnanvalvonta voidaan aloittaa helposti. Asennamme tutkittavaan kohteeseen NMAS laitteiston, jonka avulla selvitämme kyseiselle säiliölle ominaiset värähtelytaajuudet kiihtyvyysanturien avulla. Laitteisto lähettää datan analysoitavaksi langattomasti, joten käyntejä ei tule kuin asennuksen ja purkamisen yhteydessä. Tutkimusjakson päätteeksi asennamme esikonfiguroidun kiinteän järjestelmän, joka voi olla joko automaatioviestiä lähettävä laitteisto tai itsenäisesti toimiva IoT-laite, jota ei tarvitse kytkeä automaatioon.

Kyseisiä järjestelmiä on jo käytössä asiakkaillamme ja näiden avulla saadaan tärkeää tietoa prosessin vaiheista ja säiliöiden liikkeistä. Järjestelmän avulla prosessia voidaan optimoida paremmin kuin aiemmin ja myös säiliöiden turvallisuus paranee.

Massatornien ja säiliöiden huojunta on matalataajuista. Samalla menetelmällä voidaan valvoa muitakin kohteita, kuten kulkusiltoja, putkistoja ja muitakin rakenteita, joissa matalataajuinen värähtely voi aiheuttaa ongelmia.

 

Haluatko keskustella lisää massatornien valvonnasta?

Ota meihin yhteyttä ja selvitämme yhdessä minkälainen ratkaisu toimii teidän tarpeisiinne.