5 vinkkiä endoskoopin käyttöön

Laadukas teollisuuden endoskooppi on investionti sujuvaan ja mutkattomaan tarkastustyöhön. Endoskoopin kanssa on hyvä miettiä muutamia asioita jo ennen hankintaa ja käytön aikana. Tässä muutama vinkki, jolla hankit paitsi oikean laitteen, myös sujuvoitat omaa työskentelyäsi.

1. Vältä kaapelin juuttuminen

Kaapelin juuttuminen saattaa johtaa liikaan voimankäyttöön ja kaapelin vaurioitumiseen sitä poistettaessa. Tämänkaltaiset viat eivät ole takuunalaisia vikoja, joten kaapelin vaurioituminen voi käydä kalliiksi. Anna kaapelin taipua luonnollisesti ja liukua tarkastusalueille ilman voimankäyttöä. Tällä tavoin se on vähemmän todennäköistä, että se juuttuu. Liian tiukat mutkat saattavat myös vaurioittaa kaapelin rakennetta sisältä.

2. Pölyä linssin kärjessä

Pienillä halkaisijan kaapeleilla saattaa joskus näkyä pölyä linssin pinnalla. Pöly näkyy kuvassa valopalloina, jotka haittaavat näkyvyyttä. Ohuimmat kaapelit ovat halkaisijaltaan alle 1mm, joten linssin hankaaminen ja pyyhkiminen ei tule kyseeseen. Pölyn poistamiseksi riittää kevyt kosketus puhtaaseen kankaaseen ja voit jälleen jatkaa kuvaamista.

3. Vältä epätarkkoja kuvia

Epätarkat kuvat johtuvat usein kameran tärinästä, likaisesta linssistä tai kuvaamisesta syväterävyysalueen ulkopuolella. Koska endoskoopin käyttöön pätee samat lainalaisuudet kuin muuhunkin kuvaamiseen, myös samat ohjeet pätevät endoskoopin käyttöön. Tärinää voi välttää nojaamalla kaapelia ja kättäsi kiinteää pintaa vasten. Näin varmistat, ettei kaapeli heilu liikaa ottaessasi kuvan. Rauhallinen kaapelin käsittely ja hyvät työskentelyasennot varmistavat myös hyvän lopputuloksen.

Linssi on hyvä puhdistaa aina työskentelyn jälkeen kostean mikrokuituliinan avulla. Älä käytä hankaavia materiaaleja tai voimakkaita kemikaaleja. Samoin kaapeli on hyvä liinan avulla pyyhkiä puhtaaksi, jotta

4. Syväterävyysalueen tiedostaminen

Linsseillä on kiinteä tarkennusetäisyys, jonka vuoksi myös syväterävyysalue on kiinteä. Syvyysterävyysalueen (DOF, Depth Of Field) sisällä olevat kohteet näkyvät terävinä, kun taas tämän alueen ulkopuolella olevat kohteet näkyvät epäselvinä. Mikäli linssin syväterävyysalue on esimerkiksi 12-200mm, voidaan tätä etäisyyttä pitää sellaisena etäisyytenä, josta saa otettua käyttökelpoista kuvaa terävyytensä puolesta. Jos kuvaat lähempää kuin 12mm tai etäämmältä kuin 200mm, kuva ei ole tarkka.

5. Valitse kaapelin pituus oikein

Valitse oikea pituus kaapelille jo tilausvaiheessa. Koska teolliset endoskoopit ovat verrattain arvokkaita, on houkuttelevaa ajatella että otetaan varmuudeksi hieman pidempi kaapeli kuin nyt mieleen tulee. Kaapelit on kuitenkin suunniteltu käytettäväksi koko pituudeltaan levitettynä. Jos valitset 5m kaapelin, josta käytät vain yhtä metriä, loput neljä metriä ovat kiepillä joko lattialla tai kädessäsi. Kun tässä tilanteessa yrität ohjata kaapelin kärkeä, huomaat ettei kaapelin pää käänny lainkaan. Tämä johtuu siitä, että kiepillä oleva kaapeli aiheuttaa valtavasti kitkaa kaapelin sisässä oleville ohjauskaapeleille, jolloin joystickin voima ei riitä kääntämään päätä. Vaikka pään saisikin tässä tilanteessa kääntymään, kaapelin sisäinen rakenne saattaa vaurioitua hankauksen johdosta.

Valitse siis kaapelin mitta tarkasti, jotta et ota liikaa tai liian vähän tarpeisiin nähden.

Bonus: Ohuiden kaapelien kanssa oikea ote

Ohuet kaapelit eivät ole yhtä jäykkiä kuin paksummat. Kaapeleita käsitellessä on tärkeää olla taittamatta kaapelia liian tiukasti. Useimmat meistä ottavat kaapelista kiinni puristamalla sitä kolmella sormella. Opettele ohuiden kaapeleiden kanssa puristamaan kaapeli kahden sormen väliin. Näin et pysty vahingossa taittamaan kaapelia liian tiukalle mutkalle sormien väliin.

Tutustu Visionomen endoskooppeihin

Visionomen endoskoopit tarjoavat teollisuuden endoskooppien parhaan hinta–laatu-suhteen. Endoskoopit soveltuvat niin pienille autokorjaamoille, rakentajille kuin ammattimaiseen teollisuusendoskopiaankin. 

Tutustu mallistoon osoitteessa visionome.fi